Ilmastoystävällinen lounas

Ilmastoystävällinen lounas


Syö kestävästi joka päivä

Vastullinen lounas

Meidän tarkoituksena on auttaa suomalaisia löytämään sopivat ruoat ja valitseman vastuullisen vaihtoehdon.

Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja tällä hetkellä kehitäme hiilijalanjälkilaskurimme, jonka avulla lounastajia voivat pienentää hiilijalanjälkeään. Laskurimme perustuu viranomaisten suosituksiin.

Me Lounasmenu.fi:lla autamme lounastajille toimimaan vastuullisemmin, vähentämään ruokahävikkiä ja lisäämään ruokavalioonsa kasvisruokaan!


Lounas tekee hyvää

Kohti CO2-vapaata tulevaisuutta

Lounastaja, näin voit pienentää hiilijalanjälkeäsi:

  • Vähemmän on enemmän. Lounasaikaan ei tarvitse syödä niin paljon kuin jaksaa.
  • Syö enemmän kausiruokaa ja kasviksia.
  • Punaisen lihan kulutusta tulisi vähentää yli puolella, mutta ei kuitenkaan kielletä kokonaan.
  • Valitse lähiruoka.
  • Lounaan ilmastovaikutus on noin 1 kg CO2-ekv. Laske oma hiilijalanjälkesi laskurilla.
  • Osta hävikkiruokaa edullisesti. Ilmastoystävällisyys näkyy myös Hävikkiruoka-sivullamme. LounasMenu Suomi kokosi listan ravintoloista, jotka myyvät hävikkiruokaa ja lounaalta jääneen ylijäämäruuan lounasajan jälkeen. Päivitämme listaa, kerro meille suosikkiravintolastasi!

Ravintoloitsija? Lisää ravintola Hävikkiruoka-sivullemme ilmaiseksi jos ravintolasi myy hävikkiruokaa ja ilmoittaa myytävästä hävikkilounasruoasta.


Suomalaiset ravitsemussuositukset

Mitä kuuluu aikuisten lautasmalliin?

Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle, jonka voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian.

Lähde: Ruokavirasto.


Kestävä kehitys

Hyödyllisiä lähteitä

Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllisiä ja luotettavia lähteitä ja linkkejä kestävän kehityksen teemasta: